Topla cokolada ili vruca cokolada je napitak koji se pravi od cokolade ili kakao praha, mleka ili vode i secera.
Do 19 veka koristila se i kao lek. Pored toga sto nam predstavlja veliko zadovoljstvo, ona je zbog kakaoa i lekovita, jer je po svojim svojstvima bogat antioksidansima. Ovaj napitak je veoma popularan u Evropi. Moze se piti gust ili redak, a cak mu mozete dodavati i razne ukuse, a divno je ako ga posluzite uz kuglu sladoleda ili slaga. ♥
Sastojci :
- 1/4 solje punomasnog mleka
- 1/4 solje vode
- 1/4 solje secera
- 100 g crne gorke cokolade
- 1/4 solje (28g) kakaoa
Priprema:
U serpici od 1 litre, promesajte mleko, vodu i secer da provri. Dodajte seckanu cokoladu i kakao prah i sacekajte da ponovo provri, mesajuci, sve dok se malo ne zgusne.
Stisajte vatru na minimum i mutite mikserom 1-2 minuta, dok masa ne postane gusta i penasta.
Ovi sastojci su dovoljni za 4 solje.
Mozete posluziti uz kuglu slaga. Prijatno slatki moji! ♥
Нема коментара:
Постави коментар