уторак, 29. децембар 2015.

Topla cokolada

Topla cokolada ili vruca cokolada je napitak koji se pravi od cokolade ili kakao praha, mleka ili vode i secera.
Do 19 veka koristila se i kao lek. Pored toga sto nam predstavlja veliko zadovoljstvo, ona je zbog kakaoa i lekovita, jer je po svojim svojstvima bogat antioksidansima. Ovaj napitak je veoma popularan u Evropi. Moze se piti gust ili redak, a cak mu mozete dodavati i razne ukuse, a divno je ako ga posluzite uz kuglu sladoleda ili slaga.  ♥






Sastojci :

  • 1/4 solje punomasnog mleka
  • 1/4 solje vode
  • 1/4 solje secera
  • 100 g crne gorke cokolade
  • 1/4 solje (28g) kakaoa




Priprema:


U serpici od 1 litre, promesajte mleko, vodu i secer da provri. Dodajte seckanu cokoladu i kakao prah i sacekajte da ponovo provri, mesajuci, sve dok se malo ne zgusne. 
Stisajte vatru na minimum i mutite mikserom 1-2 minuta, dok masa ne postane gusta i penasta. 
Ovi sastojci su dovoljni za 4 solje.
Mozete posluziti uz kuglu slaga. Prijatno slatki moji! ♥ 



Нема коментара:

Постави коментар