недеља, 13. септембар 2015.

Lenja pita

Ne znam zasto se ova pita zove "lenja", verovatno sto se kore ne razvijaju, ali verujte ona taj naziv nikako ne zasluzuje. :)
Vrlo je mekana, ukusna, mirisna i brzo se sprema. Svi je volimo. Ovaj recept sam dobila od prijateljice iz Ceske, a oni su kao sto znamo cuveni po vrlo ukusnim kiselim testima. Sledeci put podelicu sa vama recept o buhtlama, krofnama i drugim divnim kolacima...




Sastojci za testo :

  • 160 g margarina
  • 200 g secera
  • 2 jaja
  • prasak za pecivo
  • 350-400 g brasna (zavisi od velicine jaja)

Sastojci za fil :

  • 1 kg jabuka
  • 1 soljica secera
  • vanila
  • cimet
  • 1 kasicica margarina ili 1 kasika ulja
  • mleveni keks ili prezla ili mleveni orasi

Priprema testa :

Omeksali margarin umutite sa secerom i jajima, da dobijete glatku masu, bez grudvica.
Zamesite sa brasnom, u koji ste stavili prasak za pecivo. Testo mora da bude meko, tek da se ne lepi kada ga razvijate. Ako stavite puno brasna, pita ce biti tvrda. 


Podelite testo na dva dela i razvucite u velicinu vaseg pleha. Moj pleh je 30x20 cm.

Priprema fila :

Fil spremite pre nego sto umesite testo.
Oljustite i izrendajte jabuke. Isprzite ih na ulju ili margarinu sa secerom. Dodajte cimet i vanilu. Umesajte mlevene orahe, prezlu ili mleveni keks. Ja sam ovaj put umesala mleveni keks.


Prvo prebacite 1 koru u podmazan pleh. Odozgo stavite prohladjene jabuke.


A zatim, preko fila, stavite drugu koru. Nju mozete najbolje prebaciti pomocu oklagije.



Sirov kolac isecite na kocke i pecite na 150 stepeni, oko 20 minuta (zavisno od vaseg sporeta).
Kolac treba da porumeni i dobije zlatno-zutu boju.
Ohladjenu pitu isecite i pospite prah secerom, zamirisanim vanilom.
Obavezno je posluzite uz kafu ili caj vasim dragim osobama.

Prijatno slatki moji! :)



Нема коментара:

Постави коментар