Krofne sve zemlje razlicito zovu, ali svi se slazemo da su jedne od najukusnijih kolaca, koje potsecaju na detinjstvo i njihovom mirisu retko ko odoli. Poznate su u citavom svetu. Postoje razne varijante. Mogu se jesti prazne, posute prah secerom, sa dzemom, vocnim punjenjem, vanilom, kremom..
Sastojci :
- 500 g brasna
- 1 celo jaje i 2 zumanca
- korica od limuna
- kvasac
- 1 kasika ulja ili putera
- oko 500 ml mleka
- vanilin secer
- dzem
Priprema :
U solji mleka rastopite kvasac sa malo secera, prstohat soli i ostavite da uskisne.
U posudu stavite brasno, rastopite kasiku putera ili ulja, pa dodajte ulupana jaja. Nastruzite koricu limuna i dodajte kvasac. Sve fino zamesite sa mlakim mlekom, 400 ml mleka, da ne bude ni tvrdo ni meko i dobro testo umutite ili mikserom ili rucno.
Gotovo je kada se ne lepi za ruke.
Pustite da nadodje.
Kada nadodje, ponovo prelupajte i ostavite da ponovo naraste.
Radnu povrsinu poprasite brasnom i pazljivo razvucite testo, oko 1 cm debljine, pa vadite casom ili modlicom krofne. Pokrijte toplom salvetom da stoje 1h, pa przite u dubljem ulju.
Kada sve zavrsite napunite ih dzemom ili bilo kojim drugim filom ili ih ostavite prazne.
Spremljene krofne pospite prah secerom u koji ste umesali vanilu.
Prijatno slatki moji, uzivajte! :)
Нема коментара:
Постави коментар