Dragi moji, izvinite sto dugo nisam objavila recepte, bila sam u poseti kod rodjaka u Trebinju. Divno sam se provela, a sa vama cu danas podeliti recept koji svakako karakterise njihov kraj - sarma od rastana. Zelene sarmice mozete spremati od vinove loze, zelja, ali s obzirom da sam ja kod njih jela od rastana, taj recept cu danas i napisati .. :)
Rastan ili rastika gajio se ranije na sirem podrucju Balkana, a danas se zadrzao u dinarskim krajevima - Hercegovina, Dalmacija, Crna Gora.. Rastan se odlikuje visokom stabljikom, sirokim listovima zelene boje i celovitog oboda. Zove se i "bezglavi kupus", mnogi ga gaje jer je veoma ukusna biljka, narocito one palmolike i one sa liscem nazubljenog oboda, kovrdzavim i ukrasenim atraktivnim bojama..
Sastojci :
- 1 kg rastana
- 150-200 g njeguske prsute
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 sargarepe
- 1/2 vezica celera
- nekoliko cena belog luka
- biber
- so
- vegeta
- 100 g pirinca
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD8SSR5DViSCgQA8C4InuyDaNoJx4q56jHs46fB1WkrjAyMK97j5535ASxO0HVEtQ5q3lXctRzdpHqaBkbK2UVhvRcsriGvka_6yKRK9PmW1QGpkYLy_TvAApO8JdNQtbYkznNSvohbuc/s1600/kupus-ra%25C5%25A1tan.jpg)
Priprema :
Listove rastana oprati pa ih staviti u vrelu vodu 2-3 minuta da omeksaju. Dobro ih iscedite. U blenderu iseckajte sargarepu, beli luk i celer. Proprzite njegoski prsut. Seckano povrce proprzite, odnosno prodinstajte na malo ulja zajedno sa prsutom. Dodajte so, biber, vegetu, mleveno meso i pirinac.
Dinstajte oko 10 minuta. Filujte listove rastana i redjajte u vecu posudu. Sarmice nalijte vodom i ostavite da se krckaju oko 45 minuta.
Sluzite sa pavlakom ili kiselim mlekom.
Prijatno! :)
Нема коментара:
Постави коментар