понедељак, 28. септембар 2015.

Sarma od rastana

Dragi moji, izvinite sto dugo nisam objavila recepte, bila sam u poseti kod rodjaka u Trebinju. Divno sam se provela, a sa vama cu danas podeliti recept koji svakako karakterise njihov kraj - sarma od rastana. Zelene sarmice mozete spremati od vinove loze, zelja, ali s obzirom da sam ja kod njih jela od rastana, taj recept cu danas i napisati .. :)

Rastan ili rastika gajio se ranije na sirem podrucju Balkana, a danas se zadrzao u dinarskim krajevima - Hercegovina, Dalmacija, Crna Gora.. Rastan se odlikuje visokom stabljikom, sirokim listovima zelene boje i celovitog oboda. Zove se i "bezglavi kupus", mnogi ga gaje jer je veoma ukusna biljka, narocito one palmolike i one sa liscem nazubljenog oboda, kovrdzavim i ukrasenim atraktivnim bojama..





Sastojci :


  • 1 kg rastana
  • 150-200 g njeguske prsute
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 sargarepe
  • 1/2 vezica celera
  • nekoliko cena belog luka
  • biber
  • so
  • vegeta
  • 100 g pirinca

Priprema :


Listove rastana oprati pa ih staviti u vrelu vodu 2-3 minuta da omeksaju. Dobro ih iscedite. U blenderu iseckajte sargarepu, beli luk i celer. Proprzite njegoski prsut. Seckano povrce proprzite, odnosno prodinstajte na malo ulja zajedno sa prsutom. Dodajte so, biber, vegetu, mleveno meso i pirinac.  
Dinstajte oko 10 minuta. Filujte listove rastana i redjajte u vecu posudu. Sarmice nalijte vodom i ostavite da se krckaju oko 45 minuta. 
Sluzite sa pavlakom ili kiselim mlekom.




Prijatno! :)

Нема коментара:

Постави коментар