уторак, 8. септембар 2015.

Njoke

Njoke su prisutne u vecini kuhinja, narucito na mediteranu. Takoje su poznate pod nazivom valjusci. Srecemo ih u turskoj, italijanskoj, madjarskoj i naravno nasoj kuhinji. Postoje razliciti nazivi, ali svakako si se slazemo oko toga da su ukusni i da ih puno volimo. Sluze se uz razna variva (pasticade, sosove, gulase...). Evo kako ih pripremiti...


Sastojci za njoke :

  • 1 kg belog krompira
  • oko 350 g brasna
  • 1 komadic putera (1 kasika)
  • 2 jaja
  • so

Priprema :

Krompir obarite u ljusci, oljustite ga, ispasirajte presom. U prohladjen krompir, ali ne hladan, stavite puter, jaja, so i zamesite sve fino sa brasnom.



Iz cinije ga prebacite na radnu povrsinu, koju ste dobro posuli brasnom i izradite testo u kompaktnu masu. Nemojte dugo mesiti, jer ce mnogo upiti brasno i nece biti tako ukusne.



Testo razdelite na 3, 4 dela i od svakog napravite valjak i isecite male njoke, sirine prsta.  Dobili ste njoke. Pospite ih brasnom da se ne bi lepili. Kuvajte u kipucoj, slanoj vodi, dok same ne isplivaju na povrsinu. 



Njoke sa prezlom :

Mozete ih pripremati na razne nacine, jedan od njih je sa prezlom.
U serpu istopite komad putera ili margarina, stavite 100 g prezle, posolite i kuvane njoke umesajte. Mozete sluziti i uz gulas, odlicno se slaze. :)



Njoke sa sosom od paradajza :

Na ulju isprzite kasiku brasna, ali pazite da ne zagori! Sipajte sok od paradajza, mesajte dodajuci polako vodu ili pilecu supu. Kuvajte par minuta do zeljene gustine. Zacinite origanom ili bosiljkom i prelijte preko kuvanih njoki. Obavezno sluzite uz parmezan, gaudu ili trapist.





Нема коментара:

Постави коментар