Davne 1987 godine moj suprug i ja putovali smo kolima prema Tasosu. Zaustavili smo se pre Kavale u jednom malom zivopisnom restoranu da nesto pojedemo. Zeleli smo da pojedemo jelo, a vlasnik restorana nam je ponudio njihov rucak. Nista lepse u zivotu nismo probali. Bile su to cufte u sosu od paradajza, pune aromaticnog ukusa. Nekako smo se sporazumeli i dobili recept. Od tada ih redovno spremamo i zovemo "grcke cufte", kao uspomenu na jedno lepo putovanje.
Sastojci :
- 500 g ovcijeg ili teleceg mlevenog mesa
- 2 jaja
- 1 soljica prezle
- 500 g paradajza
- 1 manja glavica crnog luka
- 2-3 cena belog luka
- brasno za przenje
- 1 kasika secera
- so
- biber
- persun
- origano
- parmezan
- makarone kao prilog
Priprema :
Od mesa, jaja, parmezana, sitno seckanog persuna i prezle koje ste zacinili napravite vece cufte. Uvaljajte ih u brasno i vrlo kratko preprzite na ulju, samo da uhvate koricu, kako se ne bi raspale.
Paradajz poparite vrucom vodom, oljustite i sitno iseckajte. U to dodajte crni i beli luk, koji ste izrendali ili iseckali u blenderu. Prokuvajte dok se masa ne svede na polovinu, odnosno dok tecnost ne ispari. Dodajte punoooooo origana, blago posolite, posecerite i sipajte u vatrostalnu posodu.
Poredjajte cufte unutra, da se fino utope u sosu i zapecite.
Cufte ce upiti vecinu sosa, bice socne i vrlo ukusne. Mozete ih posluziti same, uz bareni pirinac, makarone ili krompir pire..
Prijatno! :) Nadam se da ce vam se dopasti.. :)
Нема коментара:
Постави коментар