субота, 29. август 2015.

Grcko cufte


 

Davne 1987 godine moj suprug i ja putovali smo kolima prema Tasosu. Zaustavili smo se pre Kavale u jednom malom zivopisnom restoranu da nesto pojedemo. Zeleli smo da pojedemo jelo, a vlasnik restorana nam je ponudio njihov rucak. Nista lepse u zivotu nismo probali. Bile su to cufte u sosu od paradajza, pune aromaticnog ukusa. Nekako smo se sporazumeli i dobili recept. Od tada ih redovno spremamo i zovemo "grcke cufte", kao uspomenu na jedno lepo putovanje. 




 Sastojci :


  • 500 g ovcijeg ili teleceg mlevenog mesa
  • 2 jaja
  • 1 soljica prezle
  • 500 g paradajza
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2-3 cena belog luka
  • brasno za przenje
  • 1 kasika secera
  • so
  • biber
  • persun
  • origano
  • parmezan
  • makarone kao prilog

Priprema :

Od mesa, jaja, parmezana, sitno seckanog persuna i prezle koje ste zacinili napravite vece cufte. Uvaljajte ih u brasno i vrlo kratko preprzite na ulju, samo da uhvate koricu, kako se ne bi raspale. 
Paradajz poparite vrucom vodom, oljustite i sitno iseckajte. U to dodajte crni i beli luk, koji ste izrendali ili iseckali u blenderu. Prokuvajte dok se masa ne svede na polovinu, odnosno dok tecnost ne ispari. Dodajte punoooooo origana, blago posolite, posecerite i sipajte u vatrostalnu posodu.
Poredjajte cufte unutra, da se fino utope u sosu i zapecite. 
Cufte ce upiti vecinu sosa, bice socne i vrlo ukusne. Mozete ih posluziti same, uz bareni pirinac, makarone ili krompir pire.. 

Prijatno! :) Nadam se da ce vam se dopasti.. :)



Нема коментара:

Постави коментар