Hmm..palacinke..moze li im ko odoleti? Sluze se slatke, slane, przene, zapecene, za dorucak, veceru, uzinu. Sva deca ih vole, ali ni mi stariji im ne ostajemo ravnodusni.
Svaka kuhinja ima jedinstveni recept pripremanja ove poslastice. Tako razlikujemo americke, grcke, francuske palacinke, itd. One mogu biti debele i tanke, mogu se prziti na ulju ili bez ulja, spremati sa mlekom ili vodom. Potice od latinske reci "placenta" sto znaci "kolac". :)
Evo kako ih brzo pripremiti..
Sastojci za palacinke :
- 200 g brasna
- 2 kasike ulja
- 2 jaja
- 200 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- prstohvat soli
Priprema :
Umutite mikserom penasto dva jaja. Dodajte 100 ml mleka, 100 g brasna i nastavite da mutite. Postepeno dodajte ostatak mlekai brasna. Smesa mora biti glatka, bez grudvica. Kada ste umutili, dodajte 200 ml kisele vode, ulje i prstohvat soli. Promesajte sve fino i ostavite malo da odstoji, a zatim przite.
Palacinke mozete filovati sa euro kremom, mlevenom plazmom, dzemom, medom, secerom u prahu, mlevenim orasima, lesnicima. Veoma su ukusne i palacinke koje se pune vocem i ukrasavaju slagom.
Ja cu vam dati jedan zanimljiv predlog koji ce poseban, slatko-kiseli, ukus dati palacinkama.
Od ove kolicine uglavnom se dobije oko 12 palacinki.
Sastojci za fil :
- mlevena plazma
- euro krem
- mleveni orasi ili lesnici
- visnje
Priprema :
Mlevenu plazmu i lesnike ili orahe pomesajte. Dodajte euro kremu i dobro izmesajte. Visnje ocistite i iseckajte na veoma site komade, mozete ih i u blenderu izmiksati. Dodajte smesi sa plazmom, lesnicima i kremom i fino promesajte. Filujte palacinke i rolajte, savijene sa strane, tako da fil ne moze ispasti.
Ukrasite i posluzite. PRIJATNO SLATKI MOJI! :)
Нема коментара:
Постави коментар