четвртак, 20. август 2015.

Sladoled od jagode

Svakako dana sirom sveta ljudi uzivaju u raznim jelima, specijalitetima koji karakterisu odredjenu zemlju, narod, obicaj. Da li ste se nekada zapitali odakle potice hrana koju jedete? Da li je mozda to specijalitet nekog naroda? Ovoga leta, ubedjena sam da je svima u ovim vrelim danima prijala jedna poslastica. Da li ste se ikada zapitali odakle potice sladoled?
Njegovo poreklo nije precizno odredjeno. Ono sto je sigurno jeste da su ljudi vrlo rano poceli da prave dezert od voca, izdrobljenog leda ili planinskog snega. Veruje se da su Kina i stara Persija prve kulture koje su obozavale ovaj dezert.
Takodje, veoma interesantno je i to da u italijanskom gradu Anzola dell'Emillia postoji svetski muzej kulture uzivanja u sladoledu. Ja cu sa vama podeliti jedan recept o sladoledu sa ukusom jagode, koji se veoma brzo sprema, a ukus je izuzetan..




Sastojci :

  • 225 g secera
  • 500 ml vode
  • 300 g jagoda
  • 2 dl slatke pavlake

Priprema :

Skuvajte sirup od vode i secera. On mora biti redji. Ostavite da se ohladi, pa umesajte jagode koje ste ranije ispasirali. Dodajte slatku pavlaku i fino umutite. Ostavite da se sladoled ohladi. Sladoled povremeno, u toku hladjenja, vadite iz frizidera i mutite mikserom. Kada se masa stegne, ostavite je u frizideru jos oko pola sata.

Prijatno i uzivajte! :)


Нема коментара:

Постави коментар