Red vanila se sastoji od oko 110 vrsta, od kojih 15 daje veoma aromaticne plodove. Najznacajnija vrsta je zacinska vanila, cijem mirisu retko ko moze odoleti. Vanila je obicno koriscena u kombinaciji sa kakaom, kako bi ublazila njegovu gorcinu.
Ona daje posebnu notu kako u kolacima i tortama, tako i u raznim kremovima. Zato danas zelim sa vama da podelim jedan recept, za koji sam sigurna da ce vam se svideti. :)
Sastojci :
- 4 zumanca
- 4 kasike secera
- 3 ravne kasike brasna
- 1 litar mleka
- po zelji 3 stangle cokolade
- 70 g putera
- vanila
- slag za dekoraciju
Priprema :
Zumanca umutite sa secerom. Dodajte brasno i dobro izmesajte da nema grudvica. Od 1 litra hladnog mleka odvojite oko 100 ml i izmesajte sa ovom masom, a ostalih 900 ml mleka zagrejte, dodajte jos 4 kasike secera, sipku vanile ili vanilu u prahu, sipajte gornju masu i uz stalno mesanje skuvajte na tihoj vatri.
U krem kada se skuva, dodajte puter. Obavezno skonite sa sporeta, jer puter nikako ne teba kuvati. Ohladite i po zelji u polovinu mase dodajte rastopljenu cokoladu. Sipajte u cinijice ili case prvo zuti, a zatim cokoladni krem. Ukrasite slagom.
Prijatno slatki moji. :)
Нема коментара:
Постави коментар